Lebih Baik Kentut Busuk Daripada Hati Busuk. Kenapa?

Siapa je tak kentut? Apa nak malu? Kita patut rasa bangga sebab kentut adalah satu tanda bahawa badan kita telah menurunkan jumlah serat yang sihat dalam badan. Ini juga bermakna ada bakteria sihat dalam usus dan menandakan yang badan kita berfungsi dengan betul. Bagaimana pula dengan kentut yang tidak berbau? Tak sihat ke? Jangan risau kerana kentut tidak berbau adalah normal juga. Cuma kalau nak tahu, bau pada kentut sebenarnya adalah hidrogen sulfida yang dipecahkan daripada pelbagai makanan yang telah masuk ke dalam badan. Jadi ketika proses sedang dicerna itulah yang mewujudkan bau yang keluar bersama-sama dengan gas yang anda lepaskan.

Ada satu kajian yang mengatakan, menghidu kentut orang lain dapat membantu seseorang itu hidup lebih lama sebab bau metana dan hidrogen sulfida yang ada pada kentut sebenarnya mengubah fungsi enzim untuk mengurangkan penyakit. Lagi busuk bau kentut anda lagi baik dan bagus! Bau yang terlampau busuk menandakan diet anda adalah cukup dengan makanan yang menghasilkan hidrogen sulfida yang berat – yang biasa berlaku kepada orang yang mengamalkan diet tinggi dengan serat.

Contohnya makanan seperti telur, kacang, brokoli dan termasuklah daging merah akan membuatkan kentut anda menjadi terlampau busuk. Walau bagaimana pun untuk kentut yang berbau sangat kronik  mungkin memberi petanda kepada masalah gastrousus seperti sindrom usus terganggu. Contohnya, sebaik mengambil apa-apa produk tenusu, kentut berbau serta-merta dilepaskan akibat intoleransi laktosa. Tapi kes ni jarang sekali berlaku sebab pada umumnya kentut berbau tandanya usus sihat. Jadi jangan nak risau sangat ya?

Apa-apa pun kentutlah sepuas-puasnya sebab kentut itu bagus! Busuk tak busuk jangan ambil pusing. Yang penting hati jangan busuk.Jadi kau jangan jadi busuk hati nak jimat sorang-sorang. Kongsi je lah pasal tawaran beli 4 nasi ‘butter chicken’ dapat percuma lagi 4! Bayangkan semua ni hanya RM64, bahagi 8 baru RM8 sepinggan. Nasi ‘butter chicken’ di Restoran Jibril pulak tu, sedap dia memang boleh bawak ke mimpi bermalam-malam!. Cepat dapatkan baucar di superdeals.com.my

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *