Teknik Rahsia Untuk Tampil Fotogenik Kini Mulai Tular

Anda kelihatan tidak cantik dalam gambar? Kurang menyerlah berbanding luar gambar? Ini tandanya anda tidak fotogenik. Mungkin ada yang menganggap seseorang itu fotogenik secara semula jadi tetapi pada hakikatnya sesiapa pun boleh jadi fotogenik hanya dengan melakukan teknik ‘squinching’. Namun apa itu ‘squinching’?

Satu rahsia untuk kelihatan fotogenik telah dibongkar oleh seorang jurugambar terkenal New York. Teknik yang dinamakan ‘squinching’ ini seolah-olah percubaan  mengukir senyuman dengan pandangan mata. Cuba ikuti langkah-langkah di bawah apabila bergambar :

  1. Pandang tepat ke arah lensa kamera
  2. Cuba kecilkan sedikit mata
  3. Turun atau tundukkan pandangan
  4. Tahan senyum

Anda masih tak percaya? Amati dan nilaikan sendiri gambar-gambar sebelum dan selepas melakukan teknik squinching yang berikut :

   

Cubalah, tapi kalau masih tak dapat gambaran yang jelas, tonton video ini, liputan yang dibuat oleh ABC News, saluran tv berita Australia tentang penemuan menarik Peter Hurley.

 

Tanpa disedari tentu ramai yang dah mula mencuba-cuba teknik squinching sambil membaca artikel ini…heheh. Mudah dan berkesan bukan? Apa lagi, selepas ini praktikkan teknik squinching ketika berselfie mahupun untuk sesi fotografi yang lebih serius atau profesional. Photoshoot? Kenapa tidak, kalau anda boleh nikmati diskaun 79% untuk sesi foto tertutup bersama keluarga mahupun potret di SuperDeals. Harga asal RM380 tapi kini cuma RM79! Jimat kaw kaw!

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *